Skip to main content
Βίωμα και Ποιοτικές Ερευνητικές Προσεγγίσεις στην Ψυχολογία και την Εκπαίδευση: Επιστημολογικά Μεθοδολογικά Ζητήματα και Νέες Προοπτικές
     
09:00 - 14:30 & 16:00 - 22:00
Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

Βίωμα και Ποιοτικές Ερευνητικές Προσεγγίσεις στην Ψυχολογία και την Εκπαίδευση: Επιστημολογικά Μεθοδολογικά Ζητήματα και Νέες Προοπτικές

Περιγραφή/Στόχοι:

Ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο της Εργαστηριακής Μονάδας Οικολογικής Ψυχολογίας και Βιωματικής, Ευρετικής και Διαλογικής-Επικοινωνιακής Ψυχοπαιδαγωγικής του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Έρευνας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνεται από τον Καθηγητή Παιδαγωγικής Ψυχολογίας Μάριο Πουρκό Διεπιστημονικό Βιωματικό Συμπόσιο με Διεθνή Συμμετοχή με θέμα «ΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ».

Οι εργασίες του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου (Γάλλου) στις 22 ‒ 26 Μαΐου 2013 στις ώρες 09:00-14:30 και 16:00-22:00. Στο συμπόσιο θα πραγματοποιήσουν ανακοινώσεις και κυρίως βιωματικά σεμινάρια/εργαστήρια προσκεκλημένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό διάρκειας από μία μέχρι τέσσερις ώρες το καθένα.

Στο πλαίσιο του πενταήμερου αυτού συμποσίου θα πραγματοποιηθούν 22 ανακοινώσεις και 24 βιωματικά εργαστήρια σε μια ποικιλία θεμάτων που αφορούν το βίωμα και τις ποιοτικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Οι προσεγγίσεις αυτές αφορούν τις ερμηνευτικές, φαινομενολογικές, εθνογραφικές, βιογραφικές, οικολογικές, αφηγηματικές, διαλογικές και ενσώματες προσεγγίσεις, τη μελέτη περιπτώσεων, την συνεργατική και κριτική έρευνα-δράση, τις βασισμένες στην τέχνη μεθοδολογικές προσεγγίσεις, όπως είναι τα γκράφιτι, οι εικόνες, η φωτογραφία, ο κινηματογράφος, τα αρχέτυπα, οι μύθοι, τα παραμύθια, τα όνειρα κ.ά. ως μεθοδολογικά εργαλεία στην ποιοτική έρευνα στην Ψυχολογία και την εκπαίδευση, ο μουσικός αυτοσχεδιασμός ηχοτοπίου ως ψυχολογική και παιδαγωγική βιωματική προσέγγιση για την κατανόηση του κόσμου και του εαυτού, η προοπτική της σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής και του κινητικού αυτοσχεδιασμού, το μη κατευθυντικό ψυχόδραμα, το συστημικό ψυχόδραμα, η προσέγγιση της συστημικής αναπαράστασης, κ.ά. Στο πλαίσιο του συμποσίου θα φιλοξενηθεί και μια σχετική εικαστική έκθεση της Χρυσούλας Σκεπετζή.