Αφήγηση – Παραμύθι – Ψυχολογία: Από το λαϊκό αφηγητή στην παιδαγωγική πράξη
Περιγραφή/Στόχοι:
Διεπιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Μάριο Πουρκό (Υπεύθυνο για τη Μονάδα Οικολογικής Ψυχολογίας και Βιωματικής, Ευρετικής και Επικοινωνιακής Ψυχοπαιδαγωγικής του Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης), Ρέθυμνο, 18/5/2006.
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:
- Μάριος Πουρκός (Αναπληρωτής Καθηγητής, Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης): «Ο ανθρώπινος νους ως ενεργητική αφηγηματική δραστηριότητα και οι συνεπαγωγές του στην εκπαίδευση».
- Νίκος Παπαχριστόπουλος ( Διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης): «Το παραμύθι και η ψυχαναλυτική του ερμηνεία».
- Ηλίας Κουρκούτας (Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης): «Ψυχαναλυτική προσέγγιση των παραμυθιών και η χρήση τους στην ψυχοθεραπεία και την ειδική αγωγή».
- Ανδρέας Φουντουλάκης (Επίκουρος Καθηγητής, Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης): «Προφορική σύνθεση και αφηγηματική αυτογνωσία: Γύρω από την αφηγηματική λογική του λαϊκού παραμυθιού».
- Βασίλειος Οικονομίδης (Λέκτορας, Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης): «Αφήγηση παραμυθιών από τα παιδιά στο νηπιαγωγείο: Πολυτροπικές και μυθοπλαστικές παιδαγωγικές δραστηριότητες».
- Αγνή Στρουμπούλη (Αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών): "Μια φορά κι έναν καιρό... Η τέχνη της αφήγησης λαϊκών παραμυθιών".