Ελληνικό μουσικό ρεπερτόριο και παιδί
Περιγραφή/Στόχοι:
Επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μουσικής και Ψυχοκινητικής Αγωγής του Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης, Ρέθυμνο, 8/10/2008.
Στόχοι
Ο σύγχρονος εκπαιδευτικός γνωρίζει ότι κατά τη διαδικασία της μουσικής αγωγής πρέπει να δίνεται έμφαση στον εμπλουτισμό των επικοινωνιακών διαύλων του παιδιού, στην ανάπτυξη των δημιουργικών δεξιοτήτων του, στην επαφή του με το μουσικό πολιτισμό της χώρας του και στη γνωριμία του με άλλους μουσικούς πολιτισμούς. Με βάση μια τέτοιου τύπου, διευρυμένη θεώρηση των στόχων, προκύπτει ως αναγκαία η αναθεώρηση των ακουσμάτων που μπορούν να θεωρηθούν «κατάλληλα» για τη σχολική τάξη. Στόχος της συγκεκριμένης ημερίδας είναι να φανούν τα κριτήρια επιλογής και οι τρόποι επεξεργασίας ενός ρεπερτορίου ελληνικής μουσικής, του οποίου η αξιοποίηση είναι δυνατή στο πλαίσιο του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου, τόσο στα χέρια του εξειδικευμένου μουσικού εκπαιδευτικού, όσο και του βασικού εκπαιδευτικού της τάξης (Νηπιαγωγού και Δασκάλου).
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
1) Μαρίνα Σωτηροπούλου-Ζορμπαλά, Επίκουρη Καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε.
2) Καλλιόπη Τρούλη, Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε.
3) Στέλιος Ζερβουδάκης, μέλος Ε.Ε.ΔΙ.Π. του Π.Τ.Π.Ε.
4) Ελισάβετ Χλαπάνα, μέλος Ε.Τ.Ε.Π. του Π.Τ.Π.Ε.
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:
Λήδα Μασούρα: «Η παιδική ηλικία στην ελληνική μουσική για πιάνο: μια εκπαιδευτική προσέγγιση». Εκτέλεση ενδεικτικών ακουσμάτων στο πιάνο.
Σπύρος Σακκάς: «Οι επικίνδυνοι μουσικοί “σχηματισμοί” στο ψυχικό γλωσσάρι της φωνής των παιδιών». Διάλογος με το κοινό.
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Νεοελληνική, έντεχνη - λαϊκή μουσική για παιδιά». Ενδεικτικά ακούσματα.
Μαρίνα Σωτηροπούλου: «Ο ρόλος των αισθητικών θεωριών στην επιλογή και διδασκαλία τραγουδιού. Το παράδειγμα της Λιλιπούπολης». Ενδεικτικά ακούσματα.
Λάμπρος Λιάβας: "Η μουσική στο ελληνικό λαϊκό θέατρο σκιών και η εκπαιδευτική της διάσταση". Παρουσίαση μουσειοσυσκευής.